Szanowni Państwo,
serdecznie witamy na stronie "Konina. Poznaj ten smak".
Nasza witryna internetowa towarzyszy działaniom promocyjnym finansowanym z Funduszy Promocji Mięsa Końskiego. Głównym celem kampanii jest propagowanie idei zdrowego żywienia właśnie w oparciu o ten gatunek mięsa
Z uwagi na to, że konina w Polsce jest ciągle mało rozpoznawalna, a co za tym idzie słabo obecna w podstawowym menu i że niekiedy mamy do czynienia ze sprzecznymi, nie raz nieprawdziwymi i krzywdzącymi opiniami, dlatego właśnie poprzez promocję próbujemy przekonać rzesze konsumentów, że jest to mięso szczególne! Bardzo wartościowe, obfite w witaminy, wysokobiałkowe i jednocześnie niskokaloryczne. Jest więc nadzwyczaj przydatne dla organizmu ludzkiego, sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji, a dla osób dotkniętych przewlekłymi schorzeniami układu pokarmowego i układu krążenia, chorobami krwi czy przypadłościami onkologicznymi jest wręcz pożądane.
Mięso końskie i jego przetwory powinny być także obecne w diecie tych spośród Państwa, którzy chcą zachować szczupłą sylwetkę
Nie sposób w naszych rozważaniach pominąć jednej z najważniejszych zalet koniny: jej niepowtarzalnego smaku. I tu staramy się wyjaśnić nieporozumienia jakie funkcjonują w świadomości przeciętnego konsumenta. Dobrze przyrządzone i dobrze przyprawione jest wyborne!
![Konina-Poczuj-Ten-Smak5s](https://www.polskakonina.pl/wp-content/uploads/2018/02/Konina-Poczuj-Ten-Smak5s.jpg)
![](https://www.polskakonina.pl/wp-content/uploads/2018/02/Konina-Poczuj-Ten-Smak3.jpg)
![](https://www.polskakonina.pl/wp-content/uploads/2018/02/Konina-Poczuj-Ten-Smak.jpg)
A wątpliwości można skwitować tylko poglądem najznakomitszych kucharzy, którzy potwierdzą jednogłośnie: nie ma nic bardziej wyśmienitego niż tatar z koniny i końskie steki! A znają ten smak na europejskich salony, we Włoszech, Francji, w Niemczech i Hiszpanii, gdzie ten właśnie gatunek mięsa uchodzi za najbardziej delikatny i smakowity pośród innych i którego spożycie w procentach sięga najwyższego poziomu.
Zatem, Szanowni Państwo, walorów koniny mnóstwo, tylko nie wszyscy o nich wiedzą i nie wszyscy zdają sobie sprawę jak pożyteczne dla naszego ustroju wewnętrznego i zdrowia może być spożywanie tego właśnie gatunku mięsa i ile przyjemności smakowych może ono nieść dla naszego podniebienia.
Zapraszamy więc Państwa raz jeszcze na tę wędrówkę kulinarną i dietetyczną, polecając szczególnie bardzo interesujący reportaż przygotowany dla telewizji publicznej, a załączony do niniejszej strony, a prawdziwych smakoszy zachęcamy do odsłonięcia zakładek z przepisami na potrawy z mięsa końskiego.
Na naszej stronie odnajdziecie też wiele cennych informacji na temat tradycji spożywania mięsa końskiego w Polsce i na świecie, ale też sporo wiadomości o jego wartościach odżywczych i zalet zdrowotnych. Tu pozwolimy sobie złożyć serdeczne podziękowania autorom publikacji: "Konina na polskim stole" p.p. Tadeuszowi Barowiczowi i Władysławowi Brejcie, za udostępnienie obszernych fragmentów swego wydawnictwa na potrzeby naszej witryny.
Szanowni Państwo, konina jest fajna! O czym zapewniają Was, w imieniu zespołu organizacyjnego i twórców akcji "Konina. Poznaj ten smak".
Jacek Marcinkowski i Andrzej Łyszyk
Przepisy kulinarne
![](https://www.polskakonina.pl/wp-content/uploads/2015/10/home_farmer_sep.png)
Losowe przepisy bazujące na mięsie końskim.
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Masę mięsną wymieszać z jajkiem, tartą bułką namoczoną w mleku, łyżką natki oraz […]
- Z mięsa końskiego wyciąć prostokąt i rozbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Pozostałe mięso, wątrobę oraz cielęcinę (kurczaka) przepuścić przez maszynkę, […]
- Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, od czasu do czasu […]
- Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną […]
- Umyte i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]
Po więcej zapraszamy na podstronę poświęconą przepisom.