Składniki
- ½ kg rozbratla, łaty lub pręgi końskiej
- 10 dag słoniny
- 3 średnie ziemniaki
- cebula
- jajko
- mąka pszenna
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki kwaśnej śmietany (18%)
- pęczek natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki. Opłukane i osuszone mięso, ziemniaki oraz słoninę przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować, zeszklić na złoty kolor na łyżeczce masła. Mięso, słoninę, cebulę i ziemniaki wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Formować małe klopsy, panierować w mące i smażyć na maśle, na kolor jasnobrązowy. Przełożyć do rondla, zlać masło z patelni, dodać posiekaną natkę i dusić 10 minut. Dodać śmietanę, podgrzać nie zagotowując. Podawać z makaronem lub lanymi kluskami oraz z fasolką szparagową z masłem albo brukselka pod beszamelem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Posiekane pieczarki i cebule udusić na maśle. Dodać pod koniec duszenia tartą bułkę. Polędwicę pokroić wzdłuż, nie przecinając do końca. […]
- W płaskim rondlu rozgrzać masło, włożyć poszatkowaną cebulę, dodać kwaszoną kapustę i gotować przez ok. 60 minut, uzupełniając wodą w […]
- Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier […]