Składniki
- 1 kg skrzydła, łopatki lub łaty końskiej
- 2 cebule
- ½ bułki "weki"
- 2 jajka
- 10 dag smalcu
- 15 dag boczku wędzonego
- 4 pieczarki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- tarta bułka
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso udusić z boczkiem, obraną i posiekaną cebulą, grzybami oraz koncentratem. Bułkę pokrajać w kostkę. Do miękkiego mięsa dodać bułkę, w chwili, gdy zestawia się mięso z ognia. Mięso ostudzić, przepuścić 3-krotnie przez maszynkę (ostatni raz – przez najdrobniejszą siatkę). Masę dokładnie wyrobić, dodając przyprawy oraz jajka; jeżeli będzie za gęsta – dolać wody. Wysmarować formę tłuszczem, obsypać tartą bułką, włożyć masę. Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190°C. Ostudzić i pokrajać na porcje. Podawać z pszenną bułką lub razowym chlebem z masłem, sosem tatarskim, chrzanowym lub pomidorowym i zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Mięso dusić ze słoniną, cebulą i liściem laurowym, podlewając wodą. Gdy będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę bułkę. Ostudzić i […]
- Pokrajać oczyszczona z błon wątrobę na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby […]
- Wcześniej przygotować sos: ogórek pokrajać w półplasterki, oprószyć solą, odstawić na 15 minut; gdy puści sok – odcisnąć, dodać pozostałe […]