Składniki
- 1 kg polędwicy końskiej
- 5 dag masła
- 5 dag margaryny
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na zwilżonej wodą desce pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać plastry grubości ok. 1 cm. Nadać nożem kształt liścia o średnicy 10-14 cm, oprószyć solą, pieprzem i mąką; położyć na silnie rozgrzanej margarynie, szybko obrumienić. Dodać masło, podsmażyć. Mięso powinno być wewnątrz półkrwiste. Podawać z patelni, z frytkami i pieczarkami, fasolką szparagową, kalafiorem lub zielonym groszkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Mięso wraz z żebrami i przyległymi kręgami odciąć, aby uzyskać antrykot. Opłukane i osuszone mięso natrzeć przyprawą warzywną i odstawić […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na złoty kolor poszatkowane cebule. Dodać […]