Składniki
- ½ kg mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe)
- 20 dag kabanosów końskich
- 10-12 plasterków sera żółtego
- jajko
- bułka
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki tartej bułki
- olej
- kolendra mielona
- tymianek
- papryka ostra
- papryka słodka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mielone mięso wyrobić z jajkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułka, solą, pieprzem, tymiankiem, mieloną kolendrą oraz papryką słodką i ostrą, do smaku. Kabanosy końskie pokroić na odcinki 10-15 cm, owinąć każdy cienkimi plasterkami sera i oblepić przygotowaną masą mięsną. Następnie panierować je w tartej bułce i piec na oleju 10-12 minut. Podawać z ziemniakami purée i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Przygotować sos: po łyżeczce przypraw wrzucić na rozgrzaną patelnię i potrzymać 30 sek., dodać mąkę. Przełożyć do rondla, wyprażyć. Dodać […]
- Przygotować marynatę: do 700 ml wody dodać sól i ocet oraz przyprawy i pokrajane w plasterki oczyszczone warzywa; gotować 10 […]
- Grzyby namoczyć na dobę w winie, po czym wyjąć i pokrajać w plasterki. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody. Mięso […]