Składniki
- 60 dag koniny (np. polędwica, zrazowa)
- 20 dag cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka suszonej pokruszonej bazylii
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w poprzek włókien w plastry, zbić starannie tłuczkiem maczanym w wodzie. Uformować nożem owalne, cienkie płaty. Każdy płat natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozkruszoną bazylią, skropić sokiem cytrynowym. Ułożyć je na płaskim talerzu jeden na drugim, przykryć, pozostawić w lodówce na 1 godzinę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w krążki, posolić, ogrzewać na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się rumienić. Wówczas podlać 2-3 łyżkami wrzącej wody i w dalszym ciągu ogrzewać mieszając, aż płyn odparuje, a cebula stanie się jednolicie zabarwiona na ciemnożółty kolor i sucha. Na patelni do smażenia bez tłuszczu obrumienić przygotowane rumsztyki po obu stronach, skropić wodą i ogrzewać pod przykryciem kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażone rumsztyki ułożyć na ogrzanym półmisku, kładąc na każdej porcji odpowiednią ilość cebuli. Podawać z ziemniakami purée z dodatkiem zimnych sosów (np. pomidorowy, chrzanowy) wraz z warzywami gotowanymi i surówkami.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukane i osuszone mięso 3-krotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę poszatkować, podzielić na 2 części, 2 jajka ugotować na twardo i […]
- Polędwicę opłukaną i osuszoną ręcznikiem papierowym oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 […]
- Umyte i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]