Składniki
- 40 dag mielonego mięsa końskiego
- jajko
- 2 cebule
- łyżka tartej bułki
- 2-3 łyżki wody
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Dodać do zmielonego mięsa jajko, wsypać czubatą łyżkę tartej bułki, podlać 2-3 łyżkami wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Maczanymi w zimnej wodzie dłońmi formować owalne, płaskie befsztyki. Obtaczać w mące i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu (zmieszać na patelni łyżkę oleju z łyżką masła, roztopić), rumieniąc z obu stron. Kiedy będą rumiane, z jednej strony położyć obok na patelni cebulę pokrajaną w piórka. Na każdy befsztyk położyć wiórek masła (dla zapachu), przykryć na chwilę, aby masło wsiąknęło. Podawać wprost z patelni z młodymi ziemniakami, surówką lub gotowanymi jarzynami.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukaną i osuszoną polędwicę 3-krotnie przepuścić przez maszynkę, wyrobić z przyprawami oraz jajkiem. Nożem formować zrazy grubości ok. 1 cm, […]
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w poprzek włókien w plastry, zbić starannie tłuczkiem maczanym w wodzie. Uformować […]
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]