Składniki
- 80 dag łopatki końskiej
- 30 dag ziemniaków
- 2 marchwie
- cebula
- seler
- szklanka bulionu mięsnego
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Marchewki i seler pokrajać w zapałkę, cebulę poszatkować. Wrzucić cebule na stopione na patelni masło, obsmażyć szybko na rumiano ze wszystkich stron. Dodać mięso, smażyć 30 sek. na silnym ogniu. Przełożyć do rondla, wlać bulion, dodać warzywa i pokrajane w kostkę ziemniaki. Dusić, aż ziemniaki będą na wpół miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Podawać jako gorące danie kolacyjne z białą bułką, czerwonym winem, chrzanem z jajkiem i marynowanymi pieczarkami.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, dokładnie oprószyć mąką. Smalec stopić na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w kostkę, oprószyć zmiażdżonym zielem angielskim wymieszanym z imbirem, pieprzem, goździkami oraz […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Rozgrzać na patelni smalec, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do […]