Składniki
- 2 kg rostbefu końskiego
- 2½ kg mięsa końskiego z udźca
- ½ kg szpondra końskiego
- 1,6 kg karkówki wieprzowej
- 1½ kg łopatki wieprzowej
- 2½ kg słoniny
- 22 dag pektosoli
- 6 dag soli
- 2 dag pieprzu
- 2 dag ziela angielskiego
- 2 dag czosnku
- 1 dag gałki muszkatołowej
- jelito średnie wołowe
Sposób przygotowania
Słoninę pokrajać w kostkę o boku 4 mm, wszystkie rodzaje mięsa przepuścić przez maszynkę do mięsa z siatką pasztetową o najdrobniejszych oczkach. Wymieszać mięso z solą i pektosolą. Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Wymieszać mięso z tłuszczem na jednolitą masę – w czasie mieszania dodać 2-3 łyżki wody. Napełniać jelita, powietrze wykłuć. Długość pojedynczego batonu – 40 cm. Odstawić batony na 2 dni w chłodne miejsce. Wędzić 4-6 dni dymem zimnym, przy słabym ruchu powietrza, do barwy ciemno złotej. Studzić w przewiewnym, chłodnym miejscu przez 6 godzin. Suszyć 5 tygodni. Kiełbasa trwała.
Sprawdź inne przepisy na wędliny
- Mięso końskie i karkówkę wieprzową pokrajać w kostkę o boku 15 mm, udziec koński i łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę […]
- Mięso przepuścić przez maszynkę z siatka o najdrobniejszych oczkach. Wymieszać z solą i pektosolą. Odstawić w chłodne miejsce na 3 […]
- Mięso z udźca końskie przepuścić przez maszynkę do mięsa z siatką o najgrubszych oczkach, łatę – przez siatkę pasztetową. Wymieszane […]