Składniki
- 60 dag okrawków mięsa końskiego peklowanego
- 10-12 dag tartej bułki
- 10 dag smalcu
- jajko
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Ze zmielonego mięsa, jajka i przypraw sporządzić masę. Formować cienkie kiełbaski i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na smalcu na złoty kolor. Podawać z odsmażanymi ziemniakami i surówką z kwaszonej kapusty.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Opłukaną i osuszoną polędwicę 3-krotnie przepuścić przez maszynkę, wyrobić z przyprawami oraz jajkiem. Nożem formować zrazy grubości ok. 1 cm, […]
- Umyte i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]