Składniki
- ½ kg koniny (bez kości)
- pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- łyżka mąki pszennej
- 2-3 łyżki utartego chrzanu
- łyżka soku z cytryny
- sól
Sposób przygotowania
Włoszczyznę (por, seler, pietruszka, marchewka) umyć, oczyścić i opłukać, włożyć do rondla, wlać 6 szklanek wody, dodać szczyptę soli i zagotować. Mięso opłukać i włożyć do wrzącej wody z włoszczyzną. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 60-90 minut. Gdy będzie na wpół ugotowane, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Po ugotowaniu odstawić. Oddzielić szklankę wywaru, gdy ostygnie, wymieszać z mąką, zagotować, dodać chrzan i sok z cytryny. Mięso pokroić na porcje, rozgrzać w wywarze. Podawać z ziemniakami z wody, polane sosem.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]
- Opłukane i osuszone mięso pokrajać w paski. Warzywa – z wyjątkiem kapusty – w talarki. Wrzucić mięso do wrzącej osolonej […]
- Umyte i osuszone mięso oczyścić i zeskrobać stopniowo szerokim nożem. Wyrobić z przyprawami, formować okrągłe, płaskie klopsiki. Oczyszczone jarzyny pokrajać, […]