Składniki
- 25 dag łaty lub pręgi końskiej
- 25 dag łopatki wieprzowej
- jajko
- cebula
- bułka
- ½ szklanki mleka
- tarta bułka do panierowania
- 5 dag margaryny
- 6 dag masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę (wieprzowinę wystarczy zemleć raz). Cebulę poszatkować. Masło stopić, przysmażyć cebulę na jasny kolor. Wymieszać masę mięsną, cebulę, jajko oraz bułkę namoczoną w mleku i dokładnie roztartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety, panierować w tartej bułce, smażyć na średnim ogniu na patelni, na rozgrzanej margarynie. Usmażone kotlety przełożyć do rondelka i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 120-140°C. Podawać z ziemniakami purée, zestawem surówek, surówką z pomidorów lub zieloną sałatą ze śmietaną. Zimne kotlety można również podawać do chleba na śniadanie lub kolację.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukaną i osuszona polędwicę poszarpać lub przepuścić przez maszynkę z siatką o grubych oczkach – chodzi o otrzymanie kawałków długości […]
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]