Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- bulion
- 6 łyżek chrzanu
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. W wysmarowanej oliwą brytfannie umieścić mięso i piec przez 60 minut, często polewając sosem spod pieczenia. Sporządzić nadzienie: tarty chrzan wymieszać dokładnie z masłem (2 łyżki). Pieczeń pokrajać w grube plastry. Na każdym plastrze ułożyć farsz chrzanowy. Ułożyć plastry w brytfannie, dodać resztę masła i piec jeszcze 40 minut, co chwilę podlewając bulionem. Sos przetrzeć przez sito; jeżeli byłby za rzadki – zagęścić mąką ziemniaczaną; zalać plastry. Podawać z frytkami, kładzionymi kluskami lub makaronem spaghetti oraz fasolką szparagową z tartą bułką i masłem, brukselką pod beszamelem albo kalafiorem w sosie białym.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Bułki namoczyć w bulionie, odcisnąć i także przepuścić przez maszynkę. Cebule poszatkować. Do […]
- Suszone prawdziwki namoczyć dzień wcześniej w czerwonym winie. Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć ziołami i solą, odstawić na 45 minut […]
- Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, od czasu do czasu […]