Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- bulion
- 6 łyżek chrzanu
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. W wysmarowanej oliwą brytfannie umieścić mięso i piec przez 60 minut, często polewając sosem spod pieczenia. Sporządzić nadzienie: tarty chrzan wymieszać dokładnie z masłem (2 łyżki). Pieczeń pokrajać w grube plastry. Na każdym plastrze ułożyć farsz chrzanowy. Ułożyć plastry w brytfannie, dodać resztę masła i piec jeszcze 40 minut, co chwilę podlewając bulionem. Sos przetrzeć przez sito; jeżeli byłby za rzadki – zagęścić mąką ziemniaczaną; zalać plastry. Podawać z frytkami, kładzionymi kluskami lub makaronem spaghetti oraz fasolką szparagową z tartą bułką i masłem, brukselką pod beszamelem albo kalafiorem w sosie białym.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Mięso opłukać, oczyścić z błon i powięzi, osuszyć ręcznikiem papierowym. Boczek wstawić na 60 minut do zamrażalnika, pokrajać w cienkie […]
- Przygotować sos: po łyżeczce przypraw wrzucić na rozgrzaną patelnię i potrzymać 30 sek., dodać mąkę. Przełożyć do rondla, wyprażyć. Dodać […]
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem, gorczycą oraz papryką. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. W brytfannie […]