Składniki
- 1½ kg koniny bez kości (np. rostbef)
- szklanka śmietany (18%)
- 2/3 szklanki oleju
- 5-6 łyżek musztardy
- kieliszek koniaku lub brandy
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte mięso natrzeć olejem i musztardą, odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie obsmażyć na kilku łyżkach oleju na ostrym ogniu. Przełożyć do brytfanny, wlać tłuszcz i piec przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220°C. Od czasu do czasu skrapiać sokiem utworzonym w trakcie pieczenia lub wodą. Na patelnię wlać połowę śmietany i 2-3 łyżki musztardy. Dodać koniak, sos z pieczenia i lekko zagotować. Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami z wody, polane sosem.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Bułki namoczyć w bulionie, odcisnąć i także przepuścić przez maszynkę. Cebule poszatkować. Do […]
- Z opłukanej i osuszonej ręcznikiem papierowym polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, nasolić, odstawić na 45 […]
- Grzyby namoczyć na dobę w winie, po czym wyjąć i pokrajać w plasterki. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody. Mięso […]