Składniki
- 1,8 kg polędwicy końskiej
- 10 dag smalcu
- 5 dag masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, od czasu do czasu skrapiając zimna wodą. Pod koniec pieczenia dodać do płynu z pieczenia masło. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut, pokroić w plastry i podawać z frytkami, bukietem jarzyn lub surówką, polane sosem z pieczenia wraz z masłem.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Oczyszczone z błon i ścięgien mięso umyć, osuszyć, pokrajać w kawałki, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozkruszonymi przyprawami ziołowymi. […]
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Bułki namoczyć w bulionie, odcisnąć i także przepuścić przez maszynkę. Cebule poszatkować. Do […]
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i zawinąć w opłukane i osuszone liście chrzanu, pozostawić na 24 godziny w lodówce. […]