Składniki
- 1,8 kg polędwicy końskiej
- 10 dag smalcu
- 5 dag masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, od czasu do czasu skrapiając zimna wodą. Pod koniec pieczenia dodać do płynu z pieczenia masło. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut, pokroić w plastry i podawać z frytkami, bukietem jarzyn lub surówką, polane sosem z pieczenia wraz z masłem.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Przygotować sos: po łyżeczce przypraw wrzucić na rozgrzaną patelnię i potrzymać 30 sek., dodać mąkę. Przełożyć do rondla, wyprażyć. Dodać […]
- Grzyby namoczyć na dobę w winie, po czym wyjąć i pokrajać w plasterki. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody. Mięso […]
- Suszone prawdziwki namoczyć dzień wcześniej w czerwonym winie. Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć ziołami i solą, odstawić na 45 minut […]