Składniki
- 60 dag koniny (np. polędwica, zrazowa)
- 20 dag cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka suszonej pokruszonej bazylii
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w poprzek włókien w plastry, zbić starannie tłuczkiem maczanym w wodzie. Uformować nożem owalne, cienkie płaty. Każdy płat natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozkruszoną bazylią, skropić sokiem cytrynowym. Ułożyć je na płaskim talerzu jeden na drugim, przykryć, pozostawić w lodówce na 1 godzinę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w krążki, posolić, ogrzewać na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się rumienić. Wówczas podlać 2-3 łyżkami wrzącej wody i w dalszym ciągu ogrzewać mieszając, aż płyn odparuje, a cebula stanie się jednolicie zabarwiona na ciemnożółty kolor i sucha. Na patelni do smażenia bez tłuszczu obrumienić przygotowane rumsztyki po obu stronach, skropić wodą i ogrzewać pod przykryciem kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażone rumsztyki ułożyć na ogrzanym półmisku, kładąc na każdej porcji odpowiednią ilość cebuli. Podawać z ziemniakami purée z dodatkiem zimnych sosów (np. pomidorowy, chrzanowy) wraz z warzywami gotowanymi i surówkami.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Mięso wraz z żebrami i przyległymi kręgami odciąć, aby uzyskać antrykot. Opłukane i osuszone mięso natrzeć przyprawą warzywną i odstawić […]
- Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną […]
- Mięso wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyżyłować, wykroić porcje, krojąc w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 cm i rozbić […]