Składniki
- 40 dag polędwicy końskiej
- po strąku papryki żółtej i czerwonej
- 15 dag kiełków sojowych
- 3 łyżki sosu sojowego
- kieliszek wina czerwonego wytrawnego
- cebula
- ostra papryka czuszka
- świeży korzeń imbiru
- przyprawa sambal
- olej
- czosnek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Surową polędwicę pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na dobrze rozgrzany olej, szybko obsmażyć, dodać pozostałe rozdrobnione składniki, podlać sosem sojowym. Dodać kieliszek czerwonego wina. Doprawić do smaku przyprawą sambal, solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem.
Sprawdź inne przepisy na przystawki
- Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Dokładnie wymieszać z koniakiem i oliwą. Doprawić do smaku solą, […]
- Mięso opłukać, włożyć do zamrażalnika na 40-60 minut, żeby stwardniało. Następnie pokroić je ostrym nożem na bardzo cienkie plastry. Każdy […]
- Z mięsa końskiego wyciąć prostokąt i rozbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Pozostałe mięso, wątrobę oraz cielęcinę (kurczaka) przepuścić przez maszynkę, […]