Składniki
- 40 dag karkówki lub łaty końskiej
- 10 dag słoniny
- olej
- cebula
- ½ selera
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- 1-2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować, czosnek utrzeć z solą. Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać wszystkie składniki i smażyć cały czas mieszając. Gdy składniki staną się brązowe, dolać bulion, doprawić do smaku solą i pieprzem; gotować, aż woda odparuje, sos zaś stanie się zawiesisty. Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Podawać jako danie kolacyjne z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z kwaszonego ogórka i porów.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Oczyszczone z błon i ścięgien mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Następnie oprószyć mąką i zrumienić na oleju. Dodać […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę, cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą i jajkiem, doprawić do smaku solą, […]