Składniki
- 25 dag polędwicy końskiej
- 25 dag wędzonego boczku
- 3 pomidory
- 3 cebule
- 3 łyżki przypraw (szałwia, liść laurowy, papryka mielona, pieprz)
- sól
Sposób przygotowania
Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z solą. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Boczek pokrajać w plasterki, cebulę i pomidory (po zdjęciu skórki) w krążki. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, krążek cebuli, plasterek boczku, krążek pomidora, mięso… (nie więcej niż 4 kawałki mięsa). Piec na grillu 8-10 minut. Podawać z ryżem na sypko, kwaszonym ogórkiem lub surówką z porów.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso umyć, osączyć, pokrajać w kostkę (o boku 4 cm). Czosnek utrzeć z solą, cebulę pokrajać w cienkie plasterki. Mięso […]
- Opłukaną polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Sok z cytryny wymieszać z miodem, posmarować mięso, odstawić na godzinę […]
- Polędwicę opłukać, usunąć powięzi, pokroić na kawałki 3×3 cm i grubości 1 cm, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut […]