Składniki
- 60 dag łaty lub pręgi końskiej
- 4 jajka
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- szklanka śmietany (18%)
- oliwa
- curry
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso 3-krotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę poszatkować, podzielić na 2 części, 2 jajka ugotować na twardo i posiekać. Wymieszać masę mięsną z jajkami posiekanymi i surowymi oraz połową cebuli. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną curry. Maczanymi w zimnej wodzie dłońmi lub szerokim nożem formować okrągłe, płaskie sznycle. Panierować w mące i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie, rumieniąc z obu stron.
Przygotować sos: na maśle usmażyć na złoty kolor drugą część cebuli, dodać łyżkę mąki, przygotować zasmażkę. Ostudzić, wlać śmietanę, dobrze wymieszać. Postawić na płytce ochronnej i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać na koniec noża curry i gotować 5-10 sek. Sznycle wyłożyć na gorące talerze, polać sosem. Podawać z kluskami kładzionymi, zestawem surówek lub mizerią ze śmietaną.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Pieczarki oczyszczone pokroić w średnią kostkę, obraną cebulę w drobną kostkę. Dusić razem na maśle, do odparowania wody, odstawić do […]
- Umyte i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]