Składniki
- 1 kg łopatki lub krzyżowego z koniny
- 2 marchwie
- pietruszka
- ½ główki kapusty włoskiej
- seler
- por
- 2 cebule
- łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- liść laurowy
- 3-4 ziarnka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę oczyścić i umyć, obraną i przekrojoną na pół cebulę przyrumienić na płytce. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać włoszczyznę i cebulę; gotować jeszcze 30 minut. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru (wywar zużyć do przygotowania zupy) i pokrajać w plastry grubości 2-3 cm. W rondelku stopić masło, zrumienić na nim poszatkowaną pozostałą cebulę, dolać wywaru, dusić przez 10 minut. Włożyć ugotowane jarzyny korzeniowe pokrajane w plasterki i dusić, aż sos zrobi się rumiany. Zaciągnąć sos mąką, włożyć mięso, dusić jeszcze 10 minut. Podawać z ziemniakami oraz zestawem surówek. Sos – osobno w sosjerce.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Mięso opłukać, osuszyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i powoli gotować pod przykryciem. Włoszczyznę umyć, oczyścić, jedną cebulę […]
- Włoszczyznę (por, seler, pietruszka, marchewka) umyć, oczyścić i opłukać, włożyć do rondla, wlać 6 szklanek wody, dodać szczyptę soli i […]
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę oczyścić […]