Składniki
- 1 kg łopatki lub krzyżowego z koniny
- 2 marchwie
- pietruszka
- cebula
- por
- ½ kapusty włoskiej
- seler
- szklanka śmietany (18%)
- 2 żółtka
- 3 łyżki utartego chrzanu
- liść laurowy
- 3-4 ziarnka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać oczyszczoną i umytą włoszczyznę oraz cebulę; gotować przez 30 minut. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru (wywar zużyć do przygotowania zupy) i pokrajać w plastry grubości 2-3 cm. Utarty chrzan wymieszać ze śmietaną i żółtkami. Ułożyć plastry mięsa na żaroodpornym półmisku, zalać sosem, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170°C. potrawa będzie gotowa, gdy sos przyrumieni się na jasnobrązowy kolor. Podawać z ziemniakami z wody, kwaszonym ogórkiem, sałatką z zielonych pomidorów lub kalafiorem z masłem.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody (1½-2 l), dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie […]
- Jarzyny drobno poszatkować. Opłukane i osuszone mięso nasolić, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Wysmarować rondel łyżką masła, włożyć mięso, […]