Składniki
- 60 dag wątroby źrebięcej
- 5 dag masła
- 5 dag smalcu
- ziemniaki gotowane w mundurkach
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Pokrajać oczyszczona z błon wątrobę na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony. Ziemniaki pokrajać w plastry, przysmażyć na tłuszczu na patelni. Przełożyć z wątrobą do rondelka, dodać masło i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150-16°C. Przed podaniem posypać wątrobę solą i pieprzem. Serwować z zieloną sałatą ze śmietaną oraz kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Do wrzącej osolonej wody włożyć umyty ozór i gotować 30 minut. Zdjąć skórkę, dodać obrane i umyte warzywa oraz przyprawy […]
- Wcześniej przygotować sos: ogórek pokrajać w półplasterki, oprószyć solą, odstawić na 15 minut; gdy puści sok – odcisnąć, dodać pozostałe […]
- Mięso dusić ze słoniną, cebulą i liściem laurowym, podlewając wodą. Gdy będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę bułkę. Ostudzić i […]