Składniki
- 60 dag polędwicy lub rostbefu końskiego
- 2 cebule
- 5 dag masła
- 5 dag oliwy
- ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso 2-krotnie przepuścić przez maszynkę, cebulę bardzo drobno poszatkować. Wyrobić oba składniki na jednolitą masę, dodając soli i pieprzu do smaku. Maczanymi w zimnej wodzie dłońmi lub szerokim nożem formować okrągłe, płaskie zrazy. Oprószyć mąką i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu rumieniąc ze wszystkich stron. Zdjąć zrazy z patelni, polać winem, dodać masło, sporządzić sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać zrazy z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz mizerią ze śmietaną. Każdy zraz obficie polać sosem lub sos podać osobno w sosjerce.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Polędwicę opłukaną i osuszoną ręcznikiem papierowym oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 […]
- Opłukane i osuszone mięso 3-krotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę poszatkować, podzielić na 2 części, 2 jajka ugotować na twardo i […]
- Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną […]