Składniki
- 1 kg polędwicy lub rostbefu końskiego
- jajko
- 5 dag margaryny
- 5 dag masła
- ½ fileta solonego śledzia
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukaną i osuszoną polędwicę 3-krotnie przepuścić przez maszynkę, wyrobić z przyprawami oraz jajkiem. Nożem formować zrazy grubości ok. 1 cm, o kolistym kształcie i średnicy 12-14 cm. Śledzia utrzeć z masłem, uformować kostkę i włożyć na 2-3 godziny do zamrażalnika, po czym pokrajać w plasterki. Zrazy oprószyć mąką, położyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, szybko zrumienić. Położyć na każdym zrazie masło śledziowe i podsmażyć; mięso może być wewnątrz półkrwiste. Podawać z frytkami, kwaszonym ogórkiem, korniszonem, sałatką z papryki lub marynowanymi grzybami.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebule poszatkować, wymieszać z mięsem oraz jajkiem, doprawić do smaku solą i […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na złoty kolor poszatkowane cebule. Dodać […]
- Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną […]