Składniki
- 1 kg łopatki końskiej
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu
- ½ szklanki śmietany (18%)
- 1-2 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrajaną cebulę, dodać do mięsa wraz z tłuszczem, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Śmietanę wymieszać z musztardą, wlać do rondla, podgrzewać 10 minut nie zagotowując. Podawać z kluskami kładzionymi lub ziemniakami z wody, ryżem na sypko, z sałatką z czerwonej kapusty oraz kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Rozgrzać na patelni smalec, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, oprószyć dokładnie mąką. Boczek pokrajać w kostkę, wrzucić na patelnię, przysmażyć. Włożyć mięso, […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na małe kawałki, oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich […]