Składniki
- 1½ kg łopatki lub pręgi końskiej
- 5 dag mąki pszennej
- 15 dag cebuli
- 10 dag smalcu
- 10 koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu mięsnego
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- zmielona papryka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i pokrojone w kostkę mięso posolić, oprószyć pieprzem i papryką, a następnie obrumienić na smalcu. Dodać drobno pokrojoną i przesmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, podlać bulionem i wszystko dusić 60 minut. Podprawić mąką i jeszcze 10 minut gotować na małym ogniu. Podawać z kaszą, makaronem, kopytkami lub ziemniakami oraz sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Marchewki i seler pokrajać w zapałkę, cebulę poszatkować. Wrzucić cebule na stopione […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Rozgrzać na patelni smalec, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze […]