Składniki
- 30 dag kabanosa końskiego
- 3 ziemniaki
- marchew
- seler
- pietruszka
- 2 jajka
- ½ jabłka
- ½ szklanki zielonego groszku konserwowego
- szklanka majonezu
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokrajać w kostkę. Jarzyny korzeniowe oraz ziemniaki ugotować w „mundurkach” w małej ilości osolonej wody. Ostudzić, obrać z łupin, pokrajać w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kabanos pozbawić skórki i pokrajać w plasterki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz. Odstawić na 30 minut do lodówki. Dodać odcedzony groszek oraz majonez. Włożyć do salaterki, udekorować pomidorami, zieloną sałatą oraz gęstym majonezem. Podawać z białym lub ciemnym pieczywem, z masłem oraz zimnym piwem.
Sprawdź inne przepisy na przystawki
- Polędwicę oczyścić z błon, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekaną cebulę, pieprz, sól i oliwę. Dobrze łyżką wyrobić. Na […]
- Polędwicę natrzeć solą, pieprzem i bazylią, zamrozić. Pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej maszyną), ułożyć na talerzu, posmarować równomiernie pędzelkiem […]
- Przygotować sos: zmieszać szklankę przegotowanej wody z octem, dodać posiekany czosnek utarty z solą, zagotować, ostudzić, wstawić na 24 godziny […]