Składniki
- 30 dag polędwicy końskiej
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- zielone oliwki
- kawałek parmezanu
- 4 średnie pieczarki
- 2 łyżki kaparów
- bazylia (świeża lub suszona)
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Polędwicę natrzeć solą, pieprzem i bazylią, zamrozić. Pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej maszyną), ułożyć na talerzu, posmarować równomiernie pędzelkiem oliwą i sokiem z cytryny. Mięso obłożyć pokrojonymi w cienkie plasterki oliwkami i startym na wiórki parmezanem. Udekorować kaparami i drobno pokrojonymi pieczarkami. Podawać z białym lub razowym pieczywem i masłem.
Sprawdź inne przepisy na przystawki
- Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Obraną cebule posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej w […]
- Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z oliwą, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, pieprz, sól […]
- Z mięsa końskiego wyciąć prostokąt i rozbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Pozostałe mięso, wątrobę oraz cielęcinę (kurczaka) przepuścić przez maszynkę, […]