Składniki
- 80 dag łopatki końskiej
- 10 dag słoniny paprykowanej
- łyżka oliwy
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- papryka słodka
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, dodać pokrajaną w drobną kostkę słoninę, dodać dużo zmielonej papryki, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, podprawić mąką. Podawać z kluskami kładzionymi lub makaronem, surówką z pomidorów lub sałatką węgierską z papryki.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać maggi, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Ogórki pokrajać na plastry (1-1½ cm), […]
- Opłukane i osuszone mięso pokroić na niezbyt grube plastry, a następnie obsypać przyprawami. Odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę. […]
- Opłukane i osuszone mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę obrać i poszatkować, natkę pietruszki posiekać. Mięso i boczek […]