Składniki
- 1½ kg polędwicy końskiej
- 40 dag pieczarek
- 5-6 cebul
- szklanka bulionu mięsnego
- 3 łyżki smalcu
- 15 dag tartej bułki
- 3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- 1-2 łyżki majeranku
- sól
Sposób przygotowania
Posiekane pieczarki i cebule udusić na maśle. Dodać pod koniec duszenia tartą bułkę. Polędwicę pokroić wzdłuż, nie przecinając do końca. Miejsca przecięcia wypełnić wcześniej przygotowanym nadzieniem. Całość posolić, oprószyć pieprzem i obwiązać nitką. Na koniec mięso obtoczyć w mące i posypać majerankiem. Mięso zrumienić na smalcu, podlać wodą i udusić do miękkości. Uduszone mięso pokroić na plastry grubości 1½-2 cm. Podawać z purée z ziemniaków, makaronem, ryżem na sypko i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]
- Opłukane i osuszone mięso nasolić, oprószyć pieprzem i pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. W brytfannie stopić margarynę, mięso […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]