Składniki
- 1 kg mięsa z szyi końskiej
- ½ kg cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki piwa jasnego
- 5 łyżek smalcu
- tymianek
- posiekana natka pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Umyte mięso pokroić w kostkę i usmażyć na 2 łyżkach tłuszczu. Cebulę pokrojoną w talarki przesmażyć na 2 łyżkach smalcu i wraz z tłuszczem przełożyć do mięsa. Zalać piwem, dodać koncentrat i przyprawy. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać zasmażkę sporządzoną z łyżki smalcu i mąki. Podawać potrawę posypana posiekana natką oraz z makaronem, kładzionymi kluskami lub kopytkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Opłukane i osuszone mięso nasolić, oprószyć pieprzem i pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. W brytfannie stopić margarynę, mięso […]
- Oczyszczone z błon i ścięgien mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Następnie oprószyć mąką i zrumienić na oleju. Dodać […]