Składniki
- 1 kg mięsa z szyi końskiej
- ½ kg cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki piwa jasnego
- 5 łyżek smalcu
- tymianek
- posiekana natka pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Umyte mięso pokroić w kostkę i usmażyć na 2 łyżkach tłuszczu. Cebulę pokrojoną w talarki przesmażyć na 2 łyżkach smalcu i wraz z tłuszczem przełożyć do mięsa. Zalać piwem, dodać koncentrat i przyprawy. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać zasmażkę sporządzoną z łyżki smalcu i mąki. Podawać potrawę posypana posiekana natką oraz z makaronem, kładzionymi kluskami lub kopytkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, natrzeć majerankiem, pieprzem i […]
- Opłukane i osuszone mięso pokroić w paseczki razem z oczyszczonymi i opłukanymi grzybami. Podsmażyć na oleju, skropić wodą i dusić […]
- Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier […]