Składniki
- 1 kg karkówki końskiej
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu
- 40 dag czarnej fasoli
- pieprz
- chili
- kminek
- oregano
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania
Umyte mięso osuszyć i zmielić, stosując największe oczka w maszynce. Obrane i pokrojone cebule zrumienić na oliwie. Dodać mięso i smażyć 5 minut. Rozetrzeć czosnek z solą i dodać do smażonego mięsa. Wszystko z patelni przełożyć do rondla, dodać przecier pomidorowy i przyprawy do smaku. Dusić pod przykryciem. Dodać bulion, gotować aż potrawa zgęstnieje. Fasole moczoną przez 12 godzin w zimnej wodzie, posoliwszy ugotować aż zmięknie. Dodać do mięsa i wymieszać. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Podawać z białym pieczywem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Opłukane i osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na 4-5 porcji, lekko rozklepać tłuczkiem maczanym w wodzie. Orzechy posiekać, połączyć […]
- Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w […]