Składniki
- 1 kg polędwicy lub antrykotu końskiego
- 6 dag słoniny
- 3 dag oliwy
- 2 cebule
- 2-3 łyżki tartej bułki
- 2-3 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 dag masła
- ½ szklanki śmietany (18%)
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać cienkie plastry. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, cebule poszatkować. Mięso oprószyć solą i pieprzem, każdy płat posmarować cienko musztardą, posypać cebulą, pokrajaną słoniną i tartą bułką. Zwinąć ciasno, zakładając boki do środka. Spiąć wykałaczkami. Oprószyć solą i mąka, zrumienić silnie na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do płaskiego rondla, wlać tłuszcz ze smażenia, dodać masło, podlać 4-5 łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Jeżeli zajdzie konieczność, sos uzupełniać wodą. Gdy zrazy będą miękkie, usunąć wykałaczki z mięsa. Ułożyć w rondlu, oprószyć mąką, osolić i dodać pieprz do smaku, zagotować. Jeżeli sos jest za gęsty, rozrzedzić wywarem jarzynowym, wlać śmietanę, sos wymieszać i lekko podgrzać. Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną, kładzionymi kluskami albo makaronem, z kwaszonym ogórkiem, surówką z kwaszonej kapusty lub marchewki.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować, czosnek utrzeć z solą. Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać wszystkie składniki i smażyć […]
- Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso naszpikować cienkimi paskami szynki. Przed szpikowaniem szynkę przetrzymać 1-2 godziny w zamrażalniku lodówki. Natrzeć […]
- W rondlu o grubym dnie stopić masło. Cebulę poszatkować, włożyć do rondla, zeszklić, dodać 4-5 łyżeczek wody. Oczyszczone pieczarki pokrajać […]