Składniki
- 60 dag polędwicy końskiej
- 10 dag masła
- 5 dag oliwy
- 5 dag tartego chrzanu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Polędwicę opłukaną i osuszoną ręcznikiem papierowym oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 cm i rozbić dokładnie drewnianym tłuczkiem. Następnie posypać solą i pieprzem oraz posmarować oliwą z obu stron; złożyć befsztyki jeden na drugi i w misce odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Masło stopić na patelni, podsmażyć na silnym ogniu befsztyki, ale tak, aby się tylko lekko zrumieniły. Wyłożyć na ogniotrwały półmisek, do sosu ze smażenia wlać łyżkę wody, zagotować, zalać befsztyki. Posypać struganym chrzanem, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180°C. Podawać z ziemniakami odsmażonymi na smalcu lub z ryżem, zestawem surówek, mizerią albo buraczkami w occie.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Umyte i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać jajko, wsypać tartą bułkę, podlać 2-3 łyżkami zimnej wody, doprawić do […]
- Ze zmielonego mięsa, jajka i przypraw sporządzić masę. Formować cienkie kiełbaski i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na smalcu na […]