Składniki
- 40 dag polędwicy końskiej
- ½ kg świeżych prawdziwków
- 2-3 pomidory
- cytryna
- szklanka śmietany (18%)
- ¼ szklanki oleju
- 5 dag sera żółtego
- 2 łyżki kaparów
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawa maggi
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso pokroić w paseczki razem z oczyszczonymi i opłukanymi grzybami. Podsmażyć na oleju, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Pomidory i cytrynę umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do mięsa poddusić 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką. Podawać z ziemniakami z wody i z surówkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem, ułożyć w dużej misce. Ocet zagotować z wodą, 3 listkami laurowymi, 10 ziarnami ziela i […]
- Mięso obmyć, pokroić w plastry, pobić każdy plaster tłuczkiem maczanym w wodzie. Ogórki obrać i pokroić w plastry, podobnie boczek. […]
- Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w […]