Składniki
- 1 kg koniny bez kości (np. zrazówka)
- 20 dag pomidorów
- 2-3 cebule
- ½ kg pieczarek
- 12 dag słoniny
- szklanka oleju
- 5 dag mąki pszennej
- ½ szklanki wina białego wytrawnego
- 3-4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w mące i obsmażyć na oleju. Pokrojoną w plastry cebulę przesmażyć, połączyć z mięsem, pokrojonymi pomidorami oraz roztartym czosnkiem. Podlać winem i dusić do miękkości. Sos przetrzeć przez sito. Oczyszczone grzyby podzielić na ćwiartki, skropić olejem i posypać posiekanym czosnkiem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190°C. Mięso podawać obłożone grzybami i polane sosem wraz z ryżem na sypko i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować, czosnek utrzeć z solą. Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać wszystkie składniki i smażyć […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]
- Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w […]