Składniki
- 1 kg łopatki końskiej
- 2 cebule
- 3 łyżki startego suchego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- kostka bulionowa
- łyżka smalcu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do rondla, na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, dodać czosnek i wraz z tłuszczem dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem wsypać suchy chleb, potrzymać ok. 5 minut na małym ogniu. Podawać z kluskami śląskimi i sałatką z czerwonej kapusty.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Rozgrzać na patelni smalec, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć mąką. Na stopiony na patelni tłuszcz włożyć mięso, zrumienić. Przełożyć […]