Składniki
- 4 kg mięsa końskiego z udźca
- 1,2 kg wątroby końskiej
- 0,4 kg tłuszczu wieprzowego
- 2 kg krwi wieprzowej
- 2,4 kg kaszy jęczmiennej
- 20 dag cebuli
- 25 dag soli
- 2 dag majeranku
- 2 dag pieprzu
- jelito wieprzowe grube
Sposób przygotowania
Kaszę ugotować do stanu półmiękkiego. Odcedzić wodę, pozostawić na godzinę w naczyniu pod przykryciem. Udziec gotować 2 godziny w osolonej wodzie z cebula. Wątrobę moczyć godzinę w zimnej wodzie. Mięso z udźca przepuścić przez maszynkę z siatką o średnich oczkach, wątrobę, tłuszcz i cebulę – przez siatkę pasztetową. Wymieszać dokładnie. W czasie mieszania dodać szklankę wywaru. Dołożyć tłuszcz i dalej mieszać. Dodać zmielone przyprawy, wymieszać. Napełniać jelita, powietrze wykłuć. Długość pojedynczego batonu – 40 cm. Gotować 2 godziny we wrzącej kąpieli wodnej. Studzić w przewiewnym miejscu. Wędlina nietrwała.
Sprawdź inne przepisy na wędliny
- Mięso z udźca przepuścić przez maszynkę do mięsa z siatką o największych oczkach, mięso łaty przez siatkę pasztetową. Wymieszać z […]
- Mięso końskie i karkówkę wieprzową pokrajać w kostkę o boku 15 mm, udziec koński i łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę […]
- Mięso przepuścić przez maszynkę z siatka o najdrobniejszych oczkach. Wymieszać z solą i pektosolą. Odstawić w chłodne miejsce na 3 […]