Składniki
- 10 kg rostbefu lub antrykotu końskiego
- 20 dag pektosoli
- 5 dag soli
- 3 dag cukru
- osłonka sztuczna białkowa
Sposób przygotowania
Mięso natrzeć mieszaniną cukru, soli i pektosolą lub peklować 10 dni w roztworze wodnym – na 10 litrów płynu. Wymoczyć 2 godziny w bieżącej wodzie, suszyć 3 godziny. Naciągnąć osłonkę, nakłuć w celu wypuszczenia powietrza, zanurzyć we wrzątku. Suszyć 4 godziny w przewiewnym miejscu. Wędzić 12-24 godziny w dymie ciepłym do uzyskania barwy brązowej. Studzić 3-4 godziny w chłodnym, przewiewnym miejscu. Wędlina średniej trwałości.
Sprawdź inne przepisy na wędliny
- Mięso z udźca przepuścić przez maszynkę do mięsa z siatką o największych oczkach, mięso łaty przez siatkę pasztetową. Wymieszać z […]
- Mięso końskie i karkówkę wieprzową pokrajać w kostkę o boku 15 mm, udziec koński i łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę […]
- Rostbef i tłuszcz przepuścić przez maszynkę do mięsa z siatką o średnich oczkach, pozostałe składniki – przez siatkę pasztetową. Wymieszać […]