Składniki
- 1,2 kg koniny (bez kości)
- szklanka wody
- 2/3 szklanki octu (6%)
- 4 liście laurowe
- 15 ziaren ziela angielskiego (zmiażdżonych)
- 4 utłuczone goździki
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag cebuli
- ¼ szklanki śmietany (18%)
- kilka zmiażdżonych ziaren jałowca
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem, ułożyć w dużej misce. Ocet zagotować z wodą, 3 listkami laurowymi, 10 ziarnami ziela i goździkami. Ostudzić, zimną zalewą zalać mięso i przykryć. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Mięso odcedzić z zalewy, osuszyć i obrumienić ze wszystkich stron na patelni do smażenia bez tłuszczu. Przełożyć do rondla. Na tej samej patelni lekko zrumienić pokrajaną w piórka cebulę, dodać do mięsa, posolić, podlać wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Podlewać od czasu do czasu wodą, dodając po łyżce zalewy octowej. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać jałowiec, ziele angielskie oraz odcedzone z zalewy przyprawy. Udusić do miękkości, pod koniec dodać śmietanę. Uduszoną pieczeń wyjąc z rondla, pokrajać. Sos przetrzeć przez sito, przyprawić zalewą octową, solą i pieprzem. Do sosu włożyć plastry mięsa, zagrzać. Ułożyć mięso na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami purée i z buraczkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]
- Mięso ze słoniną przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, paprykę, pieprz oraz sól; dokładnie wymieszać. Rokfor utrzeć […]