Składniki
- 1,2 kg koniny (bez kości)
- szklanka wody
- 2/3 szklanki octu (6%)
- 4 liście laurowe
- 15 ziaren ziela angielskiego (zmiażdżonych)
- 4 utłuczone goździki
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag cebuli
- ¼ szklanki śmietany (18%)
- kilka zmiażdżonych ziaren jałowca
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem, ułożyć w dużej misce. Ocet zagotować z wodą, 3 listkami laurowymi, 10 ziarnami ziela i goździkami. Ostudzić, zimną zalewą zalać mięso i przykryć. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Mięso odcedzić z zalewy, osuszyć i obrumienić ze wszystkich stron na patelni do smażenia bez tłuszczu. Przełożyć do rondla. Na tej samej patelni lekko zrumienić pokrajaną w piórka cebulę, dodać do mięsa, posolić, podlać wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Podlewać od czasu do czasu wodą, dodając po łyżce zalewy octowej. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać jałowiec, ziele angielskie oraz odcedzone z zalewy przyprawy. Udusić do miękkości, pod koniec dodać śmietanę. Uduszoną pieczeń wyjąc z rondla, pokrajać. Sos przetrzeć przez sito, przyprawić zalewą octową, solą i pieprzem. Do sosu włożyć plastry mięsa, zagrzać. Ułożyć mięso na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami purée i z buraczkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Z opłukanego i osuszonego mięsa wykrajać 8 plastrów mięsa. Pobić dokładnie na wilgotnej desce maczanym w wodzie tłuczkiem. Osolić, oprószyć […]
- Na stopionym w rondelku maśle zeszklić pokrajaną cebulę. Pieczarki pokrajać w paski, dodać do rondla, podlać wodą i dusić 15 […]
- Mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać maggi, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Ogórki pokrajać na plastry (1-1½ cm), […]