Składniki
- 60 dag polędwicy końskiej
- 25 dag różnych jarzyn korzeniowych (pietruszka, seler, marchew, por, rzodkiew)
- szklanka sosu sojowego
- oliwa
- imbir
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukaną i osuszona polędwicę poszarpać lub przepuścić przez maszynkę z siatką o grubych oczkach – chodzi o otrzymanie kawałków długości ok. 2 cm i grubości 2-3 mm (wałeczków) – albo bardzo cienko pokrajać. Oczyszczone i opłukane jarzyny korzeniowe pokrajać w zapałkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę prawie do wrzenia (nie przypalić), wrzucić mięso i ciągle mieszając smażyć 30-45 sekund. Wyjąć. Na oliwie smażyć warzywa korzeniowe, aż do momentu, gdy staną się przezroczyste, o szklistej konsystencji. Odlać oliwę, aby zostało jej bardzo niewiele. Ciągle mieszając połączyć warzywa z mięsem, dodać sos sojowy, sól i imbir; trzymać 3-5 minut na dużym ogniu. Podawać z ryżem na sypko i gotowanymi szparagami oraz zielonym groszkiem z przyrumienioną tartą bułką i stopionym masłem.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukaną i osuszona polędwicę poszarpać lub przepuścić przez maszynkę z siatką o grubych oczkach – chodzi o otrzymanie kawałków długości […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na złoty kolor poszatkowane cebule. Dodać […]