Składniki
- ½ kg łaty lub szpondra końskiego
- seler
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- por
- ½ główki kapusty włoskiej
- 10 dag kaszy jęczmiennej
- łyżka masła
- 3 ziarnka pieprzu
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- pieprz mielony
- sól
Sposób przygotowania
Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, zalać osoloną wodą, aby pokryła kaszę na wysokość 1½-2 cm, dodać masło i gotować na sypko (do wyparowania wody). Odstawić do ostygnięcia. Mięso zalać 1½-2 litrami wrzącej wody i gotować do miękkości. Wyjąć, dodać warzywa oraz przyprawy i gotować przez 20 minut. Warzywa wyjąć, pokrajać w talarki, połączyć z wywarem, dodać kaszę i pokrajane w kostkę mięso. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Podawać zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować 90 minut, a gdy […]
- Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy, gotować ok. 90 minut, a […]
- Oczyszczone i opłukane mięso włożyć do 2 litrów wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować przez ok. 1½ godziny, […]