Składniki
- Udziec młodego źrebaka (5-8 kg)
- 1-2 szklanki śmietany 18%
- 2-3 łyżki masła
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- tłuszcz
- papryka
- pieprz
- majeranek
- sól
Sposób przygotowania
Przygotować sos: po łyżeczce przypraw wrzucić na rozgrzaną patelnię i potrzymać 30 sek., dodać mąkę. Przełożyć do rondla, wyprażyć. Dodać masło, wymieszać i rozprowadzić zasmażkę ½ szklanką wody, dolać śmietanę, doprawić solą do smaku. Podgrzać nie zagotowując.
Rozpalić ognisko, a gdy utworzy się trochę popiołu, włożyć w środek wysoki i wąski garnek. Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem, posmarować tłuszczem. Piec udziec jak na rożnie, utrzymując go w takim położeniu, aby tłuszcz i sos kapał do rondla. Co jakiś czas polewać mięso sosem z pieczenia. Po 90-120 minutach pieczeń zdjąć i długim ostrym nożem krajać plastry udźca. Do wcześniej przygotowanego sosu dodać sos z pieczenia, wymieszać, ustawić na żarze ogniska. Podawać na talerzykach, polane obficie sosem. Jeść z dobrym wiejskim świeżym chlebem. Obowiązkowo – kieliszek żubrówki. Potrawa jest modyfikacją staropolskiej pieczeni hetmańskiej.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Z opłukanej i osuszonej ręcznikiem papierowym polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, nasolić, odstawić na 45 […]
- Suszone prawdziwki namoczyć dzień wcześniej w czerwonym winie. Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć ziołami i solą, odstawić na 45 minut […]
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. W wysmarowanej oliwą brytfannie umieścić mięso i piec przez 60 minut, często […]