Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka gorczycy
- łyżka wina
- papryka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem, gorczycą oraz papryką. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. W brytfannie rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obłożyć pokrajanymi na ćwiartki pomidorami i cebulami. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210-220°C, dolać wino i piec dalsze 20 minut. Wyjąć, pokrajać w plastry. Sos przetrzeć przez sito, podawać w sosjerce. Tak upieczone mięso nosi nazwę „saignant” i powinno być krwiste. Jeżeli mięso piecze się 10 minut dłużej, jest to wówczas pieczeń „à point”. Podawać z frytkami, zestawem surówek, kwaszonym ogórkiem, korniszonami lub marynowanymi grzybami.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, od czasu do czasu […]
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie wysmarowanej oliwą umieścić mięso i piec w temperaturze 200-220°C przez […]
- Suszone prawdziwki namoczyć dzień wcześniej w czerwonym winie. Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć ziołami i solą, odstawić na 45 minut […]