Składniki
- 1½ kg polędwicy końskiej
- 40 dag pieczarek
- 5-6 cebul
- szklanka bulionu mięsnego
- 3 łyżki smalcu
- 15 dag tartej bułki
- 3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- 1-2 łyżki majeranku
- sól
Sposób przygotowania
Posiekane pieczarki i cebule udusić na maśle. Dodać pod koniec duszenia tartą bułkę. Polędwicę pokroić wzdłuż, nie przecinając do końca. Miejsca przecięcia wypełnić wcześniej przygotowanym nadzieniem. Całość posolić, oprószyć pieprzem i obwiązać nitką. Na koniec mięso obtoczyć w mące i posypać majerankiem. Mięso zrumienić na smalcu, podlać wodą i udusić do miękkości. Uduszone mięso pokroić na plastry grubości 1½-2 cm. Podawać z purée z ziemniaków, makaronem, ryżem na sypko i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso ze słoniną przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, paprykę, pieprz oraz sól; dokładnie wymieszać. Rokfor utrzeć […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę, obraną cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą i jajkiem, doprawić do smaku […]
- Opłukane i osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na 4-5 porcji, lekko rozklepać tłuczkiem maczanym w wodzie. Orzechy posiekać, połączyć […]