Składniki
- 1,8 kg polędwicy końskiej
- 10 dag smalcu
- 5 dag masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, od czasu do czasu skrapiając zimna wodą. Pod koniec pieczenia dodać do płynu z pieczenia masło. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut, pokroić w plastry i podawać z frytkami, bukietem jarzyn lub surówką, polane sosem z pieczenia wraz z masłem.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie wysmarowanej oliwą umieścić mięso i piec w temperaturze 200-220°C przez […]
- Z polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, oprószyć solą, mąką i odstawić na 45 minut w […]
- Opłukane i osuszone mięso obwiązać szpagatem, jak szynkę. Nasolić, włożyć na 12 godzin do lodówki. Przygotować marynatę – wymieszać 625 […]