Składniki
- 40 dag pręgi lub łaty końskiej
- 10 dag słoniny
- 2 dag suszonych grzybów
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- 15 dag parmezanu
- szklanka wina białego wytrawnego
- 25 dag kukurydzy z puszki
- łyżka masła
- zmielona papryka
- tymianek
- rozmaryn
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną cebulę oraz czosnek utarty z solą; smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wlać wino, potrzymać 20 minut na płytce na średnim ogniu. Ułożyć na żaroodpornym półmisku osączone ziarno kukurydzy, nałożyć obsmażone mięso, posypać startym ostrym serem i wiórkami masła; wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170°C i zapiec przez 15-20 minut. Podawać z zestawem surówek albo marynowanymi grzybami, kwaszonym ogórkiem lub korniszonami.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukane i osuszone mięso 3-krotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę poszatkować, podzielić na 2 części, 2 jajka ugotować na twardo i […]
- Opłukaną i osuszoną polędwicę 3-krotnie przepuścić przez maszynkę, wyrobić z przyprawami oraz jajkiem. Nożem formować zrazy grubości ok. 1 cm, […]
- Mięso wraz z żebrami i przyległymi kręgami odciąć, aby uzyskać antrykot. Opłukane i osuszone mięso natrzeć przyprawą warzywną i odstawić […]