Składniki
- 1 kg serca końskiego
- 5 dag smalcu
- 3 dag masła
- sól
Sposób przygotowania
Mięsień sercowy rozciąć i starannie umyć pod bieżącą wodą (usunąć skrzepy znajdujące się w sercu). Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem mięso pokrajać na płaty grubości ok. 1½ cm. Każdy plaster lekko pobić tłuczkiem i w ostatniej chwili przed smażeniem posolić. Na rozgrzany na patelni smalec układać steki i zrumienić z obydwu stron. Przy obracaniu mięsa, na każdy kawałek położyć plasterek masła i zrumienić razem z mięsem. Podawać polane tłuszczem z pieczenia, z ziemniakami i jarzyną z wody, surówką lub sałatką jarzynową.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- W rondelku stopić masło. Kłaść oczyszczone z powięzi i błon płaty wątroby, smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć do […]
- Wcześniej przygotować sos: ogórek pokrajać w półplasterki, oprószyć solą, odstawić na 15 minut; gdy puści sok – odcisnąć, dodać pozostałe […]
- Pokrajać oczyszczona z błon wątrobę na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby […]