Składniki
- 1 kg serca końskiego
- 5 dag smalcu
- 3 dag masła
- sól
Sposób przygotowania
Mięsień sercowy rozciąć i starannie umyć pod bieżącą wodą (usunąć skrzepy znajdujące się w sercu). Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem mięso pokrajać na płaty grubości ok. 1½ cm. Każdy plaster lekko pobić tłuczkiem i w ostatniej chwili przed smażeniem posolić. Na rozgrzany na patelni smalec układać steki i zrumienić z obydwu stron. Przy obracaniu mięsa, na każdy kawałek położyć plasterek masła i zrumienić razem z mięsem. Podawać polane tłuszczem z pieczenia, z ziemniakami i jarzyną z wody, surówką lub sałatką jarzynową.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Do wrzącej osolonej wody włożyć opłukany ozór i gotować 30 minut. Zdjąć skórę, dodać obrane i umyte warzywa i przyprawy, […]
- Do wrzącej osolonej wody włożyć umyty ozór i gotować 30 minut, po czym zdjąć skórę, dodać umyte warzywa oraz przyprawy; […]
- Mięso dusić ze słoniną, cebulą i liściem laurowym, podlewając wodą. Gdy będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę bułkę. Ostudzić i […]