Składniki
- 30 dag polędwicy końskiej
- 25 dag tłustej szynki
- 20 dag sera żółtego ostrego
- 20-25 kromek bułki paryskiej
- 12 liści laurowych
- ½ szklanki oleju
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki margaryny
- sól
Sposób przygotowania
Mięso pokrajać na 16 kawałków, pobić tłuczkiem maczanym w wodzie, posolić. Na każdy plaster mięsa kłaść kawałek szynki, a na to kawałek sera. Zwinąć rulon, zawiązać nitką. Ruloniki maczać w oleju i obtaczać w mące. Na szpadki szaszłykowe nabijać na przemian kromkę bułki maczanej w oleju, liść laurowy, rulonik z polędwicy, kromkę bułki… Na szpadce powinno być nie więcej niż 4 ruloniki mięsa. Owijać w arkusze folii aluminiowej posmarowanej margaryną, szczelnie zawijać. Piec w gorącym piekarniku lub na ruszcie przez 12-15 minut. Podawać z frytkami i surówką z pomidorów.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z solą. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami i odstawić na godzinę w […]
- Opłukaną polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Sok z cytryny wymieszać z miodem, posmarować mięso, odstawić na godzinę […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami […]